loader image

Uspešno predstavljanje Udruženja i Prijatelja na Međunarodnom salonu automobila u Beogradu

Uspešno predstavljanje Udruženja i Prijatelja na Međunarodnom salonu automobila u Beogradu

28. mart 2023. – Udruženje Autoservisi Srbije po drugi put se predstavilio na Beogradskom sajmu u okviru manifestacije Međunarodni salon automobila od 22 – 28. marta 2023. godine. U saradnji sa Prijateljima Udruženja na sajmu je napravljena replika moderne radionice XXI veka, a cilj je bio ukazati na trendove u servisiranju vozila, ali i nedostatke školskog sistema u ovoj oblasti.

“Ove godine želimo da prikažemo modernu radionicu, ali i da ukažemo na činjenicu da deca nemaju priliku da vide u svojim školama, niti da uče o tome što će biti prikazano na Sajmu. Živimo u vremenima kada je interesovanje za zanatima manje nego ikada, ni naša struka nije izuzeta od tog trenda. Ovo je industrija u kojoj se promene dešavaju svakodnevno. Školski sistem gotovo da ne reaguje na te promene, jako mali broj škola ima opremu koja može da odgovori na potrebe tržišta, dolaze nam na praksu deca koja sve manje znaju. Dugujemo veliku zahvalnost partnerima UAS-a koji prepoznaju najveći problem naše branše i koji nam pomažu u promociji struke“, ističe Aleksandra Đurišić, menadžerka UAS-a.

25. i 26. marta 2023. za učenike srednjih stručnih škola iz cele Srbije organizovana su brojna predavanja na samom štandu sa idejom da im se približe trendovi u oblasti servisiranja vozila, ali i da upoznaju svoje buduće partnere i kolege.

ENEOS: Nastavljamo sa obrazovanjem članova Udruženja i mladih naraštaja

Iz kompanije TECHNOLUB najavljuju da će i dalje podržavati ovakve i sve slične projekte Udruženja u cilju dalje promocije profesionalnih autoservisa koji svakako treba da nastave da unapređuju i usavršavaju mikro organizaciju svog poslovanja, da unapređuju svoje znanje i prate trendove u ovoj veoma važnoj delatnosti pravilnog i kvalitetnog održavanja automobila

„ENEOS će nastaviti sa obrazovanjem članova Udruženja u smislu edukacije servisera i mladih naraštaja koji dolaze iz strukovnih škola, kako bi na pravilan način razumeli razvoj i nove trendove u proizvodnji, nameni i pravilnom odabiru motornih i drugih ulja i maziva. Na taj način stvaramo bazu servisa čija će stručna preporuka biti prepoznata od strane klijenata“, izjavio je Zoran Pucijašević, predstavnik kompanije Technolub.

Iz Technolub-a ističu da su i samostalnim i zajedničkim sajamskim nastupom sa UAS-om, postigli željene efekte u smislu promocije brenda ENEOS i dobijanja neposredne potvrde mnogobrojnih klijenata koji su posetili štandove o istinskom kvalitetu i statusu ovih premijum ulja u Srbiji i okolnim zemljama.

AutoTek: Danas ceo servis možete voditi uz pomoć samo jednog softvera

Rastko Pajić iz AutoTek-a proveo je đake kroz program za vođenje autoservisa i pokazao im koje su to novine računari i softveri uneli u poslovanje samih radionica. Što se tiče projekta „Radionica XXI veka”, smatra da je prisutnost na manifestaciji dobra za promociju struke i autoserviserskog poziva.

„Sajamski nastup je ispunio naša očekivanja. Drago nam je da smo učestvovali i podržali radionicu XXI veka i UAS. Zahvaljujemo se svima koji su doprineli i učestvovali u realizaciji ovog projekta“, izjavio je Pajić povodom učešća.

Turbo Ideal: Idemo ka istom cilju – Podizanje nivoa usluge i profesionalnosti u našim servisima

Ciljevi saradnje kompanije Turbo Ideal i turbo servisa Motorkov sa Udruženjem su prvenstveno unapređenje radnog okruzenja i pokušaj da se celokupna situacija u našim uslužnim delatnostima podigne na viši i ozbiljniji nivo. Ovim zajedničkim projektom sa Udruženjem i Prijateljima idemo ka istom cilju, a to je podizanje nivoa usluge i profesionalnosti u našim autoservisima.

Iz kompanije Turbo ideal kažu da je učešće na sajmu opravdalo njihova očekivanja.

“Smatramo da je zajednički nastup UAS-a i Prijatelja na 55. Međunarodnom sajmu automobila ispunio očekivanja. Verujemo da je naša RADIONICA XXI veka zadovoljila očekivanja svih posetilaca i privukla dosta pažnje. Zahvaljujemo se učenicima i profesorima koji su posetili naš štand i pokazali zavidna interesovanja za predavanja koja smo za njih pripremili.

U duhu dobre saradnje naše kompanije Turbo Ideal i turbo servis Motorkov će sa zadovoljstvom nastaviti sa aktivnom podrškom budućim skupovima koje UAS planira”, poručuje Danijela Barać iz kompanije Turbo ideal.

ECAP: Svaki projekat koji ohrabruje mlade da se bave ovim pozivom vredi truda

ECAP školski centar je na štandu UAS-a izložio visokonaponsko vozilo, jedino te vrste namenjeno obukama u Srbiji. Jakov Peković govorio je učenicima o električnim automobilima kojih je sve više na našim ulicama.

“Rad na visokonaponskim vozilima je u nekim segmentima potpuno različit od rada sa konvencionalnim automobilima, a bezbednost na radu zbog prisustva visokog napona je prioritet“, istakao je Peković.

On je takođe podvukao značaj ovakvog projekta za promociju struke i zanata.

„Svaki projekat koji ima za cilj da zainteresuje i ohrabri mlade uvek je dobrodošao. Ako uspemo da barem jednu mladu osobu informišemo o tome kako ovaj posao izgleda i kakvi su realni svakodnevni izazovi, vredelo je truda. Sudeći prema zainteresovanosti učenika za našu (ali i ostale) teme koje su predstavljene u projektu Radionica XXI veka, možemo biti prilično zadovoljni. Nadamo se da ćemo i ubuduće imati priliku da našim budućim kolegama približimo sve aspekte ovog izazovnog posla“, kaže Jakov Peković iz ECAP centra.

OBD 2: Kalibracija ADAS sistema

Kompanija OBD2 je prikazala spektar uređaja koji danas čine vrhunac u svetu autodijagnostike i bez kojih se ne može zamisliti moderan autoservis. Na sajmu su prikazani svi nivoi autodijagnostike, uređaja za IMMO probleme, TPMS rešenja, programatori kao i dodatna oprema (osciloskopi, kamere i sl). Predstavljena su 3 najmodernija sistema za održavanje i kalibraciju ADAS (Advanced Driver Assistance System) sistema na vozilima najnovije generacije.

“Želeli smo da sa budućim kolegama razgovaramo o značaju ADAS kalibracije, ali i da im damo priliku da se sami oprobaju u upotrebi ovih sistema. Takođe, ovim sajamskim nastupom smo pokazali da servisiranje vozila danas nije samo automehanika, već da moderan serviser mora da poznaje dijagnostiku, elektriku, elektroniku, programiranje“, kazao je Vladimir Kapor iz kompanije OBD2.

Svi učesnici i organizatori saglasni su u tome da je zajednički nastup ispunio očekivanja i izrazili nadu da će u budućnosti biti još više ovakvih događaja okrenutih budućim kolegama.