loader image

Predstavnici UASS-a na sajmu u Frankfurtu sastali se sa nemačkim kolegama

Predstavnici UASS-a na sajmu u Frankfurtu sastali se sa nemačkim kolegama

U Frankfurtu je od 13. do 17. septembra održan najpoznatiji svetski sajam industrije auto delova „Automechanica Frankfurt 2022“. Ovogodišnji sajam je okupio oko 2.800 izlagača iz preko 70 zemalja, a posetilo ga je oko 78.000 posetilaca. Transformacija industrije auto delova, pandemija, rat u Ukrajini, energetska kriza, klimatske promene, poremećeni lanci snabdevanja i nedostatak kvalifikovane radne snage su faktori koji su uticali na celokupnu svetsku ekonomiju, pa tako i ovogodišnji sajam nije uspeo da okupi najveći broj učesnika do sada. Ono što je svakako uspeo: opravdao je očekivanja izlagača, posetilaca i nas servisera svojim kvalitetom. Nove tehnologije i inovacije u industriji bile su glavne teme.

Po prvi put na sajmu

Delegacija servisera članova Udruženja Auto servisi Srbije (UASS) posetila je ovogodišnji sajam. Jedan od njih je i Ozren Graovac, vlasnik AC Graovac iz Pančeva. Za Graovca je ovo bila prva poseta sajmu u Frankfurtu.

Članovi UASS-a Ljubiša Slavujević i Ozren Graovac u poseti sajmu

„Jako interesantan sajam, bilo je stvari za koje nisam ni znao da postoje… A za one koje sam znao, mogao sam na licu mesta da se raspitam za performanse i način rada, do najsitnijih detalja. Zanimljivo je bilo videti i proizvođače opreme koji nisu zastupljeni na srpskom tržištu. Definitivno će mi poseta sajmu pomoći u odlučivanju na koji način raditi i koje novine treba uvesti u svoj posao u godinama koje dolaze“, naglasio je Graovac.

Na sajmu je održan sastanak sa predstavnicima nemačkog Udruženja auto kuća i radionica (ZDK) koji su sa nama podelili svoja iskustva i dali nam praktične savete kako da unapredimo rad našeg Udruženja.

Nemački ZDK: Snaga i iskustvo

Sa godišnjim prometom od 179,8 milijardi evra, trgovina motornim vozilima u Nemačkoj je veoma važan ekonomski faktor, pa zato ni malo ne čude podaci koje je sa nama podelio Michael Breuer, referent za tehnologiju, bezbednost i životnu sredinu u ZDK.

Poprečni presek automatskog menjača

Po rečima Breuer-a ZDK zastupa profesionalne interese 36.570 auto kuća i radionica u kojima radi oko 435.000 zaposlenih. 36.570 kompanija je organizovano u 236 cehova i 14 državnih udruženja, te u 34 udruženja proizvođača. ZDF je kao krovno udurženje pružalac usluga i zastupa interese kompanija članica asocijacije, prateći tehničke, ekonomske i digitalne promene. Na federalnom nivou u Bonu i preko glavne kancelarije u Berlinu, ZDK je u stalnom dijalogu sa federalnim ministarstvima i vlastima, političarima i donosiocima važnih odluka. ZDK je deo svih radnih grupa i stručnih tela, upisan u registar lobija za zastupanje interesa prema nemačkom Bundestagu i Saveznoj vladi.

Posebno zanimljivo našim članovima bilo je da čuju više o EUROGARANT web šopu. Sajt je napravljen samo za članove nekog od cehova koji su deo krovne ZDK asocijacije. Putem sajta oni ostvaruju značajne popuste, a na raspolaganju im je baza sa preko 19.000 artikala od kojih je neke nemoguće pronaći bilo gde drugo.

ZDK je član ispitivačke komisije za majstorski ispit. Postoji skup strogih kriterijuma koje serviser mora da ispuni kako bi položio ovaj ispit, a tek sa položenim majstorskim ispitom stiče se pravo za otvaranje auto servisa.

Tema ovogodišnjeg sajma su bile inovacije i nove tehnologije

Čak 11-oro ljudi je zaposleno u sektoru tehničke podrške. Postoji poseban sajt za tehničku podršku, a sajtu mogu pristupiti samo članovi udruženja. Po pijemu upita od servisera zaposleni traže sve dodatne informacije o konkretnom vozilu, kvaru i tome šta je sve serviser pokušao pre nego je zatražio pomoć. Posle toga zaposleni u tehničkoj podršci formulišu pitanje i postavljaju ga na web sajt. Ostali majstori nude svoje predloge kako bi problem mogao da bude rešen. Kada se problem reši, majstor koji je tražio pomoć dužan je da kaže na koji način je problem rešen i čiji savet je pomogao. Za one sa najkorisnijim savetima obezbeđene su vredne nedeljne nagrade.

Na evropskom nivou, ZDK ima kancelariju u Briselu i zastupa interese članica u Alijansi evropskih dilera i servisera automobila (AECDR). Pored centralnog udruženja servisera motornih vozila (ZVK), ZDK čine i Privredno društvo za promet motornih vozila i Društvo za promociju motornih vozila.

Saveti doktora za automobile

Predrag Gordić i Ljubiša Slavujević sa “Auto doktorima”

Na sajmu smo upoznali i dva čuvena nemačka majstora, Hans – Jurgen Faul-a i Holger Parsch-a, koji su javnosti poznati po svom Youtube kanalu Die Autodoktoren. Njihov savet kolegama iz Srbije je da iskoriste nove tehnologije kako bi popularisali branšu i približili servisiranje vozila mladima. Njihov kanal ima preko oko 650.000 pratilaca, a osim što su uspeli da skrenu pažnju na naš zanat, oni svakodnevno pomažu kolegama u rešavanju problema iz radionice.

ZDK U BROJKAMA:

ZDK čine 4 udruženja – asocijacije:

 • Centralno nemačko udruženje za trgovinu motorima;
 • Centralno udruženje za promet motornih vozila;
 • Poslovno udruženje za trgovinu motornim vozilima;
 • Društvo za promociju motornih vozila

ZDK ima kancelarije na 3 lokacije:

 • Sedište je u Bonu;
 • Kancelarija u Berlinu;
 • Evropska kancelarija u Briselu.

ZDK ima 8 odeljenja i 70 zaposlenih

Sektori ZDK-a:

 • Menadžment;
 • Pravna služba, porezi, tarife;
 • Radionice i tehnologije;
 • Kancelarija za kapital;
 • Finansije i administracija;
 • Posao i ekonomska pitanja;
 • Štampa i odnosi sa javnošću;
 • Stručno osposobljavanje.