loader image

Održana prva Majstorska konvencija SEVER

Održana prva Majstorska konvencija SEVER

Novi Sad, 23. septembar 2023. – U subotu, 23. septembra 2023. godine na Novosadskom sajmu kao deo manifestacije „Sajam saobraćaja“ održana je Majstorska konvencija sever. Događaj u organizaciji Udruženja autoservisi Srbije (UAS) pratilo je više od 70 servisera vozila sa severa Srbije.

Aleksandra Đurišić iz UAS-a istakla je da je cilj Majstorskih konvencija bolje povezivanje servisera iz regije, ali i podiznje informisanosti o novinama i tendovima u autoindustriji.

„Serviseri često ističu da im nedostaju stručna predavanja iz različitih oblasti povezanih sa servisiranjem vozila. To je ujedno i razlog što smo u saradnji sa partnerima ustanovili nekoliko godišnjih regionalnih okupljanja majstora. Jedan od ciljeva je da se kolege koje posluju u sličnim okolnostima i susreću sa gotovo identičnim izazovima bolje povežu. Drugi je da se kroz dijalog sa stručnjacima iz raznih oblasti informišu o novinama i trendovima u autoindustriji, ali i o pitanjima ekologije, zakonske regulative, dualnog obrazovanja, dijagnostike, softvera. Poseban akcenat na skupu u Novom Sadu bio je na servisiranju električnih i hibridnih automobila i važnosti pravilne kalibracije ADAS sistema“, zahvalila je Đurišić.

Đurišić se na početku zahvalila partnerima UAS-a koji su prepoznali značaj organizacije ovakve vrste događaja i podržali ga.

„Želimo da se zahvalimo kompanijama Marinković Hofmann, Technolub (ENEOS), Regos (AutoTek), Febi Bilstein, ECAP centar, OBD II,Turbo Ideal (Turbo servis Motorkov), Orbico Lubricants, Atlas 24 pomoć na putu, Hormann i Karcher, bez čije podrške Majstorske konvencije ne bi bile moguće. Hvala što ste uz nas“, rekla je Đurišić.

Predrag Stojanović Turbo Ideal

Predrag Stojanović, Turbo Ideal

Uvodno predavanje održao je Predrag Stojanović iz kompanije Turbo Ideal. On je iz iskustva rada ove kompanije i poslovanja turbo servisa „Motorkov“ govorio o najčešćim uzrocima kvarova na turbokompresorima, ali i o njihovom otklanjanju. Poseban akcenat u prezentaciji bio je na montaži turbokompresora i važnosti pravilnog puštanja u rad nakon montiranja na vozilu.

Važno predavanje iz oblasti ekologije održala je Maja Bečelić iz kompanije Eko konsalting Plus. Tema predavanja je bila upravljanje opasnim otpadom, a važan deo bio je posvećen vođenju dnevnih evidencija o otpadu te predavanju godišnjih izveštaja.

O značaju pravilnog odabira motornog ulja i tome kako taj odabir utiče na rad automobila, govorio je Zoran Pucijašević iz kompanije TechnoLub. Pucijašević je ujedno predstavio novu liniju proizvoda ENEOS X-PRIME koja svojom vrhunskom tehnlogijom zadovoljava, a čak i prevazilazi postavljene zahteve po API standardima ili standardima proizvođača automobila.

Rastko Pajić, AutoTek

AutoTek, softver za vođenje autoservisa, saveznik je u poslu mnogim radionicama širom Srbije. Za kratko vreme ovaj program zavredio je poverenje mnogih servisera, a zahvaljujući njihovim sugestijama i predlozima konstantno se unapređuju stare, ali i uvode nove opcije. Rastko Pajić, jedan od autora programa, predstavio je serviserima novu opciju – mali servis. Odmah nakon očitavanja saobraćajne dozvole serviser uz pomoć softvera dobija sve informacije za izvođenje ove usluge: potrebno vreme za mali servis, spisak delova sa kataloškim brojevima, cene i dostupnost kod dobavljača. Dostupna je i slika lokacije filtera kabine, vrsta i količina ulja koja odgovara modelu vozila.

Ivana Vuković iz kompanije Febi Bilstein održala je interesantno predavanje o značaju prisustva servisa u digitalnom svetu i svoje argumente potkrepila istraživanjima o navikama klijenana kada je u pitanju odabir autoservisa. Sprovela je anketu među serviserima koja je pokazala da mnogi od njih ne koriste mogućnosti digitalne komunikacije sa klijentima i prezentacije online. Na kraju je sprovela prisutne kroz proceduru otvaranja Google besplatnog profila preduzeća, što je prvi korak za bolju vidljivost online.

Predavanje o električnim i hibridnim automobilima izazvalo je ogromno interesovanje servisera. Iako imaju često oprečne stavove prema visokonaponskim vozilima, tokom prezentacije su se svi složili da su oni realnost na ulicama i da su im neophodna znanja o ovoj vrsti vozila.

Jakov Peković, tehnički trener ECAP trening centra, istakao je da je obučenost servisera za bezbedan rad sa visokim naponom definitivno nova neminovnost svakog autoservisa koji planira unapred.

„Elektrifikacija vozila i sve veći broj hibridnih i električnih automobila u svetu, ali i na našim putevima, postavlja nove izazove i zahteve pred autoservise. Poznavanje principa rada ovih vozila, njihovih specifičnih sistema i komponenti nije nešto što nas očekuje, to je naša sadašnjost“, naglasio je Peković.

ADAS tehnologija takođe je uveliko zastupljena u vozilima na našim ulicama, ali se čini da serviseri ne znaju puno o ulozi, a ni o značaju ADAS sistema. Zbog toga su, već drugi put na majstorskim konvencijama, kompanije Marinković Hofmann i OBD2 održale zajedničku prezentaciju o ovoj temi i prikazali praktične primere kalibracije.

„Prema našim istraživanjima, među serviserima je veoma nizak nivo informisanosti o ADAS sistemima, pa samim tim i interesovanje za popravku i kalibracije. Kroz našu prezentaciju sa kolegama iz kompanije Marinković Hofmann pokušali smo da pružimo serviserima informacije o tome zbog čega je važan jedan ADAS sistem u savremenom vozilu, na koji način funkcioniše i kako se treba ophoditi prema problemima koji dolaze od elemenata ADAS sistema. Kroz praktične primere kalibracije prezentovali smo rad opreme koju koristimo i nudimo našim budućim saradnicima“, istakao je Vladimir Kapor iz kompanije OBD2.

Kalibracija ADAS sistema, OBD2 i Marinković Hofmann

Svi učesnici konvencije su se složili da nema puno stručnih skupova namenjenih serviserima vozila i da je ovo bila retka prilika da se razmene iskustva i čuje nešto novo.

Udruženje Autoservisi Srbije potrudiće se da Majstorske konvencije postanu tradicionalna okupljanja, a već za 25. novembar 2023. najavljuju prvu Majstorsku konvenciju Zapad koja će biti održana u Čačku.