loader image

Održan protest građana ispred Autoservisa Macura (VIDEO)

Održan protest građana ispred Autoservisa Macura (VIDEO)

Beograd, 27.11.2022. – U Beogradu je juče sa početkom u minut do dvanaest održan protest ispred Autoservisa Macura na Tošinom bunaru u Beogradu. Protest Udruženja Autoservisi Srbije i Udruženja građana „Stara Bežanija“ održan je u znak podrške autoservisu Macura u borbi za pravdu. Izvršitelji su 16. novembra 2022. godine u prisustvu i uz asistenciju policije srušili ogradu servisa, a potom zauzeli parcelu i radionice za automehaniku.

Podsećamo javnost, Autoservis Macura se već nekoliko vreme bori za pravdu, a protiv organizovane grupe koja je sačinila falsifikovani kupoprodajni Ugovor (navodno iz 1957. godine) koji su overili kod notara 2018. kao „kopiju kopije“, i upisali se u katastar kao vlasnici dela parcele na kojem se nalazi pomenuti autoservis. Parcela je do 2018., pre pomenutog upisa bila u vlasništvu Zadruge Malešević od kojih je Macure od 2012. iznajmljuju radi obavljanja svoje delatnosti – servisiranja vozila. Original ugovora iz 1957. ne postoji, a po rečima novih vlasnika parcele, bacili su ga jer su mislili da im ne treba.

„Problemi za porodice Malešević i Macura nastali su kada je Služba za katastar nepokretnosti Novi Beograd rešenjem 952-02-4-118/2018 od 28.09.2018. godine izvršila nezakonit upis prava korišćenja Spomenke Lojović na katastarskoj parceli 801 KO Novi Beograd. Upis je izvršen na osnovu overene kopije kopirane isprave – ugovora, a ne na osnovu originalne dokumentacije ili kopije verne originalu, što je osnov za upis imovinskih prava u katastru. Kopija verna kopiji spornog Ugovora o kupovini i prodaji od 14.11.1957 godine, koji je dostavljen katastru radi upisa prava svojine, overen je od strane javnog beležnika, ali sa napomenom da je „kopija istovetna sa kopiranom ispravom kucanom na kompjuterskom štampaču“, kaže Bogoljub Macura, vlasnik AS Macura.

Protiv porodice Lojović je bila podneta krivična prijava, a policija je sprovela obimnu istragu kojom su prikupljeni mnogobrojni dokazi da je kupoprodajni ugovor iz 1957. godine falsifikat. Međutim, tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu MUP-a Republike Srbije na 34 strane, a u obrazloženju ove odluke stoji „zbog nedostatka dokaza“.

Na vrata autoservisa Macura izvršitelji su prvi put zakucali 3. novembra 2022. godine kada nisu imali asistenciju policije, pa je novo izvršenje zakazano za 16. novembar. Tom prilikom je usledilo hapšenje braće Macura, Bogoljuba i Dušana, i njihovog oca, čuvenog beogradskog autolimara Stevana Macure. Izvršitelji su u toku dana najpre uz brojnu mehanizaciju srušili ogradu i metalnu tablu na ulazu u servis, a potom i obili vrata garaža za automehaniku, ušli u nju i postavili privatno obezbeđenje na ulazu.

Hapšenju je prethodio protest koji je organizovalo Udruženje Autoservisi Srbije u znak podrške svom članu.

Jučerašnjem mirnom protestu prisustvovali su serviseri, komšije i prijatelji porodice Macura.

Okupljenima se najpre obratio Bogoljub Macura, vlasnik autoservisa Macura. On je na početku podsetio okupljene kako je došlo do izvršenja i ukazao na propuste javnog beležnika, zaposlenih u katastru, tužilaštva, policije i izvršitelja na dan izvršenja sudske odluke. Naglasio je da će protiv svih odgovornih biti podnete krivične prijave,

Aleksandra Đurišić, Udruženje Autoservisi Srbije

ne samo zbog servisa čiji je vlasnik, već da i da pošalje poruku i građanima.

„Hoćemo da svi odgovaraju, zaposleni u katastru, notar, tužilac. To je duža borba, neće biti lako. Ali kad zaposleni u katastru bude odgovarao za tako nešto, više nikom neće pasti na pamet da upiše vlasništvo bez originalanog Ugovora“, istakao je Macura.

Okupljenima se potom obratila Aleksandra Đurišić iz Udruženja servisera koje stoji iza jučerašnjeg protesta. Ona je ponovila da će svi biti pozvani na odgovornost, i da je bilo tužno gledati na dan izvršenje državu i policiju na strani onih koji otimaju.

Volga Ilić iz Udruženja građana „Stara Bežanija“ istakla je da ovo nije prvi put da se ovo dešava na Bežaniji, ali da će ovo Udruženje biti uz Macure dok pravda ne bude zadovoljena.

„Imamo odgovornost prema ljudima koji su se žrtvovali, prema našim precima koji su nam ostavili ovu zemlju, koji su nam rekli da je čuvamo i štitimo. Borićemo se do kraja!“, poručila je Volga.

Porodice Malešević i Macura najavljuju nove krivične prijave protiv svih koji su učestvovali u nelegalnom upisu vlasništva u katastar, ali na odgovornost će biti pozvani i izvršitelji i policija.

Iz oba udruženja najavljuju nove proteste.

Volga Ilić, Udruženje građana “Stara Bežanija”