loader image

Inicijativa za uvođenje novog profila Tehničar mehatronike vozila po dualnom modelu obrazovanja

Inicijativa za uvođenje novog profila Tehničar mehatronike vozila po dualnom modelu obrazovanja

5.10.2022., Niš – U Regionalnoj privrednoj komori Niš početkom oktobra održan je sastanak povodom predloga za uvođenjem novog obrazovnog profila Tehničar mehatronike vozila.

Sastanak je inicirala ETŠ „Mija Stanimirović“ iz Niša, a sastanku su prisustvovali serviseri iz niškog, pirotskog i topličkog okruga.

U ime Udruženja Auto servisi Srbije sastanku je prisustvovao Zoran Mihajlović, član Upravnog odbora UASS-a i vlasnik AS Auto Shop – Pirot.

Cilj sastanka je bila bolja informisanost servisera u vezi obrazovnih profila u srednjim stručnim školama sa dualnim obrazovajnem, akao i dobijanje povratnih informacija od servisera.

U obrazložeju ovog predloga stoji da se kompanije koje rade u oblasti auto industrije već dugo sučavaju sa sve većim nedostatkom kadrova u ovoj oblasti. Ističu da veruju da je nedostatak kvalifikovanih kadrova posledica neadekvatnog programa obuke u školama i nedovoljnog fonda časova stručnih predmeta i praktične nastave.

Zbog toga će preko Regionalne privredne komore Niš, a na osnovu sastanka i predloga servisera iznetih tom prilikom, biti upućena inicijativa da se u što kraćem roku uvede novi četvorogodišnji obrazovni profil Tehničar mehatronike vozila po dualnom modelu obrazovanja. Tehničar mehatronike vozila bi bio obrazovni profil prema evropskom standardu kvalifikaciije, i kao takav bi, prema rečima zaposlenih u školi, odgovarao savremenim kompanijama u auto industriji. Uvođenjem ovog profila, ističu u školi, obezbedio bi se veći broj časova praktične nastave u kompaniji, što bi doprinelo da se posle školovanja dobije obučen, stručan kadar.

Zoran Mihajlović iz UASS-a pohvalio je inicijativu, ali ujedno i ukazao na manjkavosti novog Zakona o dualnom obrazovanju i poteškoće sa primenom istog.

„Kolege iz Trio motorsa (Novi Sad) od 2020. godine učestvuju u trenažnom procesu prema dualnom obrazovanju. Mi smo kao Udruženje i Privrednoj komori Srbije poslali svoje mišljenje o novom Zakonu, odnosno primedbe i predloge kako da se Zakon unapredi. Pre svega, smatramo da je dobro što su neke stvari stavljene u zakonski okvir, ali je Zakon takav da je malim servisima vrlo teško, gotovo nemoguće, da ispoštuju ono što Zakon predviđa. Većina servisa ne može da odvoji osobu koja bi se bavila samo decom koja su na praksi (sertifikovani instruktor). Zato smo predložili da jedan instruktor bude zadužen za više auto servisa (regionalni instruktor). Nadalje, mnogi odustaju i zbog komplikovane procedure prijave, smatramo da bi je trebalo pojednostaviti. Nekima je i nadoknada problem, posebno servisima sa malo zaposlenih. Još jedan problem je što deca često odsustvuju sa prakse, a ne donose opravdanja. Zato je naš predlog bio da se uvede obaveznost prakse, odnosno opravdanja“, naglasio je Mihajlović.

Na osnovu ovog sastanka, predloga i primedbi PKS će napraviti Predlog/Inicijativu i dostaviti ga Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.