loader image

Telegraf Biznis: Šta je B sertifikat koji moraju da imaju auto-servisi koji popravljaju klime? Bez ovoga ne mogu da posluju

Telegraf Biznis: Šta je B sertifikat koji moraju da imaju auto-servisi koji popravljaju klime? Bez ovoga ne mogu da posluju

Izvor: Telegraf Biznis

 

vozač ilustracija
Foto: Pixabay

Da biste obavaljali servis klima uređaja u auto-servisu potrebno je da isti poseduje sertifikat B prema Uredbama koje je Ministarstvo zaštite životne sredine donelo 2014. i 2016. godine.

Povodom informacija koje su se pojavile u medijima, a da ja stupila na snagu nova regulativa koja će uticati na sticanje sertifikata i da obuke za sticanje sertifikata nisu u dovoljnom obimu organizovane, iz tog Ministarstva poručuju da se regulativa nije menjala prethodnih osam godina, otkako su propisi i stupili na snagu.

Inače, sertifikat A se odnosi za stacionarne uređaje npr. klime, a B za pokretne uređaje poput klimatizacionih sistema motornih vozila.

“Tokom osam godina primene propisa, organizovane su obuke za sticanje sertifikata u pet gradova, u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Kaću”, nastavlja se u saopštenju Ministarstva, a na ovom linku se mogu videti servisi kojima su izdate dozvole.

Na upućenu kritiku da ima nedovoljan broj organizovanih obuka, iz Ministarstva naglašavaju da ,,ne postoji nijedan razlog za prepreku u procesu pribavljanja sertifikata”.

“Do danas, obuku i ispit za sertifikat A uspešno je završilo 869 lica, od kojih je njih 426 podnelo zahtev Ministarstvu za dobijanje sertifikata i do sada je sertifikovano njih 392, dok je 34 u proceduri. Obuku za sticanje sertifikata B uspešno je završilo 511 lica, od čega je 174 podnelo zahtev za dobijanje sertifikata, sertifikovano je njih 114, dok ih je 60 u proceduri.

U ovom momentu ne postoji preopterećenost raspoloživih kapaciteta za obuku, a time ni potreba za dodatnim centrima. Ukoliko se ispostavi da su raspoloživi kapaciteti nedovoljni, Ministarstvo zaštite životne sredine će preduzeti sve korake kako bi se uspostavili novi centri za obuku”, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)