loader image

Stiglo je vreme za zimske gume!

Stiglo je vreme za zimske gume!

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije, od 1. novembra vozači su dužni da na svojim vozilima imaju odgovarajuće zimske pneumatike ukoliko se na kolovozu nalaze sneg ili led. Osim što su zakonska obaveza, stručnjaci savetuju da se zimske gume stave na vozilo i kada nema snega i poledice na putu, a kada je temperatura konstantno niža od +7°C. Letnja guma na nižim temperaturama gubi svojstva koja bitno utiču na upravljivost, ali i na zaustavni put. Prema istraživanju časopisa Auto Bild, čak 90 odsto vozača smatra da je tokom zime vožnja sa zimskim gumama daleko bezbednija.

Šta majstori ne vole?

Mnogo toga, a posebno kada im kažete da vam je hitno, da ste baš danas planirali na put i da tražite da se vaše vozilo pregleda i servisira danas za danas. Zakažite montažu zimskih guma na vreme, posebno ako ste planirali na putovanje. A kad već menjate gume, zakažite i kontrolni pregled svog vozila kako biste spremni ušli u novu sezonu.

Karakteristike zimskih guma

Zimske gume se prave od gumenih smesa koje ostaju mekane i na niskim temperaturama. Karakteriše ih veoma užljebljena površina koja omogućava optimalni učinak u uslovima hladnog vremena (suvo, vlažno, sneg ili led). Prepoznaju se posebnim oznakama sa strane: „M+S“ simbol ili Three Peak Mountain Snowflake – 3PMSF (pahuljica u planini sa tri vrha).

Zimske gume imaju veću dubinu šare, kao i gušću koncentraciju dodatnih linija i kanala koje omogućavaju lakše prijajanje gume u uslovima snega ili poledice.

Kada postaviti zimske gume?

Zimske gume treba postaviti na vozilo kada je temperatura konstantno ispod +7°C, obično od sredine oktobra do sredine aprila.

Stručnjaci ipak savetuju da se zimske gume stave na vozilo i kada nema snega i poledice na putu, kada je temperatura konstantno niža od +7°C, jer letnja guma na nižim temperaturama gubi svojstva koja bitno utiču na upravljivost, ali i na zaustavni put. Prema nedavno sprovedenim istraživanjima časopisa Auto Bild, čak 90 odsto vozača smatra da je tokom zime vožnja sa zimskim gumama daleko bezbednija.

Kako pravilno odabrati gume?

Bez obzira na to koliko je zima oštra, svi stručnjaci savetuju da se zimi koriste zimske gume za potpuno uživanje u bezbednoj, udobnoj i preciznoj vožnji.

Gumu odaberite prema uslovima u kojima vozite tokom zime, vrsti vašeg vozila i veličini svojih točkova.

Ukoliko i dalje niste sigurni koji pneumatik da odaberete za svog ljubimca, pogledajte na našem sajtu spisak naših članova i potražite najbliži legalan servis za vaše vozilo.