loader image

Serviseri i mašinske škole zajedničkim snagama promovišu zanat

Serviseri i mašinske škole zajedničkim snagama promovišu zanat

Udruženje Auto Servisi Srbije (UASS) i Zajednica mašinskih škola Republike Srbije (ZMŠ) počinju kampanju promocije serviserskog poziva. Prema nekim procenama Srbiji nedostaje 30 000 kvalifikovanih zanatlija, a interesovanje za zanate je sve manje među školarcima. Cilj kampanje je da motiviše đake da upisuju mašinske i tehničke škole sa jedne strane, te da ukaže na dobre strane novog Zakona o dualnom obrazovanju ali i njegove nedostatke.

UASS, jedino strukovno udruženje koje okuplja legalne auto servise sa teritorije cele Srbije, još od osnivanja kao strateški cilj ističe podršku razvoju školskog sistema u oblasti servisiranja vozila. Mnogi od članova Udruženja pojedinačno su učestvovali ili učestvuju u procesu dualnog obrazovanja, a ovo je prvi put da legalni serviseri nastupaju zajednički u cilju promovisanja struke i ukazivanja na problem nedostatka radne snage, ne samo mehaničara, već zanatlija uopšte.

„Postoje brojne predrasude koje se vezuju za posao auto-mehaničara. Često su baš roditelji ti koji ne žele da im se deca bave zanatima, pa ni deca koja bi to zaista želela, ne upisuju tehničke i mašinske škole. Želimo da poručimo da svaki zanat vredi, da dobri mehaničari zarađuju bolje od menadžera u inostranim kompanijama, da ovo nije prljav već častan posao koji je izuzetno tražen i da znanje i samo jednog zanata garantuje dobru i sigurnu budućnost. Zanatlije su svuda tražene, na birou za nezaposlene nema zanatlija“, poručuju iz UASS-a.

Iz Udruženja navode da kampanju sprovode u saradnji sa Zajednicom mašinskih škola. U sklopu kampanje posterima će biti obeležene osnovne škole širom Srbije, a predstavnici Udruženja i stručnih škola obilaziće osnovce i govoriti o majstorskom pozivu.

Predrag Gordić, Predsednik UASS-a

„Dok su u razvijenim zemljama zanati jako cenjeni, mi smo počeli da zanemarujemo onu staru izreku da je zanat u rukama „zlata vredan“. Ovom kampanjom želimo da promovišemo i servisere i druge zanate i da poručimo da smo maksimalno spremni da podržimo one koji se odluče za zanat. Za sve đake koji žele da uče zanat od naših majstora, u servisima članovima Udruženja obezbeđujemo plaćenu praksu, neophodnu opremu za rad i besplatne obuke. Takođe, ovom kampanjom želimo da pohvalimo novi Zakon o dualnom obrazovanju, ali i da ukažemo na neke nedostatke. Jako je važno da o ovome govorimo, kako bismo u budućnosti dobili kvalitetniji kadar koji izlazi iz škola. U narednim godinama u saradnji sa prijateljima UASS-a obezbedićemo stipendije za najbolje đake. Želimo da vratimo veru u zanat i poverenje u struku“, kaže Predrag Gordić, predsednik UASS-a.

Predsednik Zajednice mašinskih škola Siniša Kojić slaže se da je novi Zakon o dualnom obrazovanju veliki iskorak, ali dodaje da su neke administrativne procedure demotivisale male servise od učešća u ovom procesu.

„Kod dualnog obrazovanja odnos između kompanija i škola je podignut na viši nivo. Ti odnosi su jasno zakonski definisani, što je ceo proces uniformisalo i uozbiljilo. Iz ugla sistema to je značajan iskorak. S druge strane, sve te zakonske procedure su male servise demotivisale od učešća u procesu dualnog obrazovanja koji je bio prisutan do samog uvođenja Zakona o dualnom obrazovanju. Mali servisi nažalost teško mogu da odgovore na administrativne procedure koje Zakon stavlja pred njih. Naš zajednički zadatak je da u narednom periodu prilagođavanjem zakonskih odredbi osnažimo i male servise i podstaknemo ih da u što većem broju budu uključeni u ovaj proces, naravno, uz glavni akcenat na bezbednosti učenika i kvalitetu tog trenažnog procesa. Time ćemo dobiti daleko kvalitetniji kadar koji izlazi iz škola“, ističe Kojić.

Nikola Jovanović – Mali serviser i zaštitno lice kampanje

Zaštitno lice kampanje je Nikola Jovanović, javnosti poznatiji kao Mali serviser. Nikola ima 14 godina, a majstoriše od najranijeg detinjstva.

„U školama će stajati plakati sa mojim likom. Želim da poručim vršnjacima i onima koji su još mlađi od mene da treba da upisuju tehničke i mašinske škole. Nije tačno da samo loši đaci žele da budu mehaničari. Ja sam odličan đak. Auto mehaničarski posao nije ružan, nije prljav, nije sramota raditi ga, od ovog posla se može živeti pošteno i lepo! Možete da budete sam svoj gazda“, poručuje Mali serviser.

Akciju podržali Prijatelji Udruženja: NeoTools – Poljobit, Febi BilsteinECAP centar, SKF, Marinković Hofmann, Orbico Lubricants, Lindstrom, AutoTek i Vamal Grupa.

Kontakti za medije:

Aleksandra Đurišić, menadžerka UASS-a

+38164 82 70 255 aleksandra.djurisic@autoservisisrbije.rs

Siniša Kojić, Predsednik ZMŠ-a,

+38162 29 555 9 sinisakoj@gmail.com