loader image

Majstorska radionica XXI veka na Sajmu automobila u Beogradu

Majstorska radionica XXI veka na Sajmu automobila u Beogradu

Udruženje Autoservisi Srbije (UASS) po drugi put će se predstaviti na Sajmu automobila koji će se održati na Beogradskom sajmu od 22 – 28. marta 2023. godine. U saradnji sa partnerima Udruženja, ove godine će po prvi put u istoriji sajma biti napravljena moderna majstorska radionica.

Svesni sve manjeg interesovanja dece za bavljenjem zanatima, sve bržih promena u autoindustriji, ali i nedostatka odgovora školskog sistema na te promene, UASS već drugi put ulazi u kampanju promocije struke, u sklopu koje je organizovan ovogodišnji sajamski nastup. Cilj projekta je da se učenicima osnovnih i srednjih škola prikaže kako danas zaista izgleda servisiranje vozila, da upoznaju predstavnike jedinog srpskog strukovnog udruženja servisera, ali i svoje buduće saradnike. Organizatori predviđaju da će samo tokom vikenda (25. i 26. marta 2023.) sajam posetiti preko 1000 đaka, budućih servisera, iz cele Srbije.

„Ove godine želimo da prikažemo modernu radionicu, ali i da ukažemo na činjenicu da deca nemaju priliku da vide u svojim školama, niti da uče o tome što će videti na Sajmu. Živimo u vremenima kada je interesovanje za zanatima manje nego ikada, ni naša struka nije izuzeta od tog trenda. Ovo je industrija u kojoj se promene dešavaju svakodnevno. Školski sistem gotovo da ne reaguje na te promene, jako mali broj škola ima opremu koja može da odgovori na potrebe tržišta, dolaze nam na praksu deca koja sve manje znaju. Dugujemo veliku zahvalnost partnerima UASS-a koj prepoznaju najveći problem naše branše i koji nam pomažu u promociji struke“, ističe Aleksandra Đurišić, menadžerka UASS-a.

ECAP školski centar predstaviće se visokonaponskim vozilom BMW i3 namenjenim za obuke

BMW i3 namenjen obukama biće jedan od eksponata na Sajmu

ECAP školski centar će izložiti visokonaponsko vozilo, jedino te vrste namenjeno obukama u Srbiji, a Jakov Peković će deci govoriti o električnim automobilima kojih je sve više na našim ulicama.

„Da bismo današnjim učenicima, a našim sutrašnjim kolegama, prikazali makar deo onoga što ih očekuje kada započnu svoju profesionalnu karijeru, ECAP će na štandu UASS-a biti prisutan sa električnim vozilom BMW i3, koje se namenski koristi samo za potrebe obuka i koje je pripremljeno za izvođenje raznih praktičnih aktivnosti tokom obuke. Budućim kolegama želimo da pokažemo kakva je budućnost rada u autoservisima i da ih uz kratku prezentaciju upoznamo sa osnovnim servisnim i bezbednosnim procedurama pri radu sa ovom vrstom vozila.

Jakov Peković, ECAP školski centar

Visokonaponska vozila su u poslednjih nekoliko godina postala svakodnevica na putevima i sve češča i uobičajenija pojava u nezavisnim auto sevisima. ECAP trening centar je još pre sedam godina započeo sa obukama za hibridna vozila, a od pre nekoliko godina i za električne automobile, kao jedini trening centar te vrste u ovom regionu. Uz obuku za VN vozila ECAP nudi i sertifikaciju za rad sa ovim vozilima prema važećim standardima nemačkih akreditacionih tela.

Rad na VN vozilima je u nekim segmentima potpuno različit od rada sa konvencionalnim automobilima, a bezbednost na radu zbog prisustva visokog napona je prioritet“, kaže Jakov Peković iz ECAP centra.

OBD 2: Kalibracija ADAS sistema

Na drugom izloženom vozilu đaci će imati priliku da urade ADAS kalibraciju, ali i da čuju o njenom teorijskom značaju od Vlade Kapora iz firme OBD2.

Vladimir Kapor OBD2 d.o.o. – kalibracija ADAS sistema

„OBD2 će prikazati najširi spektar uređaja koji danas čine vrhunac u svetu autodijagnostike i bez kojih se ne može zamisliti moderan autoservis. Na sajmu će biti prikazani svi nivoi autodijagnostike, uređaja za IMMO probleme, TPMS rešenja, programatori kao i dodatna oprema (osciloskopi, kamere i sl). Ove godine predstavićemo čak 3 najmodernija sistema za održavanje i kalibraciju ADAS (Advanced Driver Assistance System) sistema na vozilima najnovije generacije, kao i naš specijalizovani servis koji je jedini takve vrste u Srbiji i regionu.

Želimo da sa budućim kolegama razgovaramo o značaju ADAS kalibracije, ali i da im damo priliku da se sami oprobaju u upotrebi ovih sistema. Takođe, ovim sajamskim nastupom želimo da im pokažemo da danas servisiranje vozila nije samo automehanika, već da moderan serviser mora da poznaje dijagnostiku, elektriku, elektroniku, programiranje“, ističe Kapor.

AutoTek: sve za uspešno vođenje autoservisa nalazi se u jednom programu

Rastko Pajić Auto Tek

Rastko Pajić iz AutoTek-a provešće učenike kroz program za vođenje autoservisa i pokazati im koje su to novine računari i softveri uneli u poslovanje samih radionica.

„Školski sistem, nažalost, zaostaje i u ovoj oblasti, pa đaci gotovo ne dobijaju nikakva saznanja o tome šta će biti potrebno da znaju sutra kada budu imali svoj autoservis. Upoznaćemo ih sa osnovama i mogućnostima našeg softvera i pokušati da im pokažemo koliko je danas lakše voditi radioniocu.

Što se postojećih korisnika programa tiče, poseban akcenat će nam biti na novim opcijama softvera. Govorićemo o e-fakturama, efiskalima, vremenu popravki po specifikaciji proizvođača kao i postojećim unapređenim opcijama u programu“, poručuje Pajić uoči Sajma.

Turbo ideal: Remont turbokompresora nije bauk!

Na štandu firme Turbo ideal učenici će moći da isprobaju mašinu za štelovanje protoka izduvnog gasa.

„Akcenat zajedničkog nastupa je na podršci mlađim generacijama u bavljenju zanatom i pružanju kompletne podrške u tome. Želimo da ukažemo na važnost informisanja i podrške đacima koji imaju interesovanja da se u budućnosti bave zanatima u oblasti autoindustrije.

Turbo ideal i servis turbina Motorkov – moramo naći rešenje za vraćanje zanata u škole

Njima mora biti obezbeđena podrška školskog sistema i ostalih obrazovnih institucija, pored podrške koju najstojimo da im pružimo mi kao pojedinci. Smatramo da kolektivno moramo nastojati da nađemo rešenja za vraćanje zanata u škole, pružanju prilika za praktilčan rad i sticanju neophodnih znanja koje jedan mehaničar danas mora da poseduje. Za to nam je potrebna podrška institucija ove zemlje, kojima se indirektno obraćamo kroz naš zajednički nastup na sajmu.

Na našem štandu učenici će moći da dobiju sve potrebne informacije za rad na mašini za štelovanje protoka izduvnog gasa turbokompresora kompanije Turbo Ideal.

Oni koji iskažu interesovanje moći će da se oprobaju u radu na mašini i dobiju uvid u proces jednog remonta turbokompresora. Rad na mašini će se obavljati isključivo uz asistenciju tehničkog tima koji će sve vreme biti prisutan“, naglašava Barać.

ENEOS: Zašto je važno odabrati najbolje motorno ulje za svoje vozilo

O značaju motornog ulja za vozilo, o načinima kako utiče na rad motora i koliko je važan pravilan odabir za svako vozilo govoriće stručnjaci iz ENEOS-a.

Eneos: Premijum ulja za dugotrajnost i pouzdanost vozila

“Pravilno održavaje vozila je osnovni preduslov za dugotrajnost i pouzdanost vozila.

U tom smislu redovna kontrola i zamena motornog i menjačkog ulja, kočionih fluida i rashladnih tečnosti je osnova pravilnog održavanja vozila, pa ćemo đacima posebno skrenuti na to pažnju.

Permamentan razvoj novih proizvoda usavršavanjem tehnologija izrade motornih ulja i sve zahtevniji uslovi proizvođača vozila, zahtevaju stalno dopunjavanje znanja koje poseduju automehaničarsko servisne radionice, ali i sami vozači, u cilju pravilnog izbora kvalitetnih motornih ulja.

Odabir motornih ulja se vrši po SAE gradaciji koju je preporučio proizovđač vozila i API, ACEA standardima, odnosno standardima koje je posebno odobrio proizvođač vozila.

Biće reči i o intervalu zamene ulja, koji je takođe veoma bitan. Uvek treba pratiti instrukcije proizvođača vozila, ali i preporuke servisera koji održava vozilo i koji je najbolje upoznat sa stanjem vozila, uslovima u kojima se ono koristi, kvalitetom goriva i navikama vozača automobila”, ističe Zoran Pucijašević iz ENEOS-a.

Udruženje Autoservisi Srbije poziva učenike osnovnih i srednjih škola, članove UASS-a ali i sve ostale legalne servisere i zainteresovanu javnost da posete naš štand na Sajmu automobila.