loader image

MajKon Kruševac: Održan skup servisera vozila centralne Srbije

MajKon Kruševac: Održan skup servisera vozila centralne Srbije

U subotu, 8. juna 2024. godine pedesetak servisera i predstavnika stručne javnosti okupilo se u Kruševcu na događaju Majstorska konvencija. Udruženje autoservisi Srbije već drugi put u saradnji sa partnerima organizuje stručni skup za servisere vozila u ovom gradu, sa ciljem podizanja informisanosti o novinama i trendovima u autoindustriji, ali i o pitanjima poslovanja, regulative, ekologije, dijagnostike, softvera.

Skup je otvoren aktuelnom temom Sertifikata B i delom Zakona o zaštiti potrošača koji se tiče pružanja usluga i obaveze izdavanja proračuna i saglasnosti naručioca za usluge čija je vredenost preko 5000 dinara, a nastavljen je prezentacijom o sistemu PDV-a. U nastavku su usledili brojni predavači koji su iz različitih apekata gvorili o oblasti dijagnostike savremenih vozila.

Andrej Prokić iz kompanije OBD2 predstavio je serviserima uslgu Remote OEM Online programiranja. Priču o dijagnostici nastavio je Dragan Simović iz kompanije Marinković Hofmann, koji se u svojoj prezentaciji bavio temom dijadnostike vozila sa SGW (Security Gateway) zaštitom.

Zoran Pučijašević ih kompanije Technolub predstavio je marketinške i druge pogodnosti za servise koji se odlučuju za brend ENEOS.

Na priču sa početka skupa o obavezi izdavanja proračuna nadovezao se Miloš Vukosavljević iz kompanije Regos, koji je prezentovao jednostavno izdavanje proračuna za korisnike softvera AutoTek.

Predstavnici kompanije Turbo Ideal govorili su o temi popravke i programiranja elektronskih aktuatora turbokompresora. Prezentacija je imala za cilj da ukaže na važnost pravilnog remonta elektronskih aktuatora i njihovog uticaja na rad kompletnog vozila, kao i same komunikacije vozila i elektronskog aktuatora. Takođe, serviseri su imali priliku da čuju kako se u Motorkov turbo servisu uz pomoć najsavremenije opreme i stručnog kadra odvija proces remonta i programiranja svih modela elektronskih aktuatora turbokompresora.

Završnica skupa bila je rezervisana za temu dijagnostike problema na sistemima vozila korišćenjem parametara, koju je održao Jakov Peković iz ECAP školskog centra. Podelio je sa serviserima lepe vesti o preseljenju ECAP školskog centra na novu lokaciju, koji je od sada na adresi Svetozara Ivačkovića 2 u naselju Rakovica.

Udruženje je na kraju skupa predstavilo nove partnere UAS-a, kompaniju CORTECO. U ime kompanije, prisutne je pozdravio Miroslav Kalabić, koji je najavio da će se u budućnosti tehnički treneri kompanije CORTECO pridružiti Majstorskim konvencijam, kako bi se olakšala razmena i pristup tehničkim informacijama između proizvođača rezervnog dela i pružaoca usluge servisiranja vozila, a sve u cilju satisfakcije krajnjeg korisnika.

Udruženje se zahvaljuje zaposlenima u Biznis inkubatoru u Kruševcu, kao i članu Udruženja Goranu Majdevcu,  na pomoći u realizaciji događaja.

Događaj su omogućili i u njemu učestvuju Prijatelji UAS-a kojima se ovom prilikom zahvaljujemo: Marinković HofmannAutoTekObd II, Eneos/Technolub, Febi Bilstein, Motorkov turbo servis/Turbo idealCortecoAtlas24 pomoć na putuSKF i Hormann.