loader image

Automechanika Frankfurt 2024: digitalizacija, elektrifikacija, konstantna edukacija

Predsatvnici Udruženja autoservisi Srbije, kao i brojni članovi Udruženja, posetili su ove godine vodeći evropski sajam u automotive industriji.

Preko 4200 izlagača iz 80 država predstavilo je svoje nove proizvode i inovativna rešenja namenjena servisiranju vozila. Sajam je bio sjajna prilika da neke stvari vidimo i probamo uživo, a glavne teme ovogodišnjeg sajma bile su elektrifikacija, povezivanje automobila, napredni sistemi za pomoć vozačima i digitalizacija.

Bez obzira što se branša u Srbiji suočava sa izazovima kakvih nema u razvijenim zemljama Evrope, poput nelojalne konkurencije i neadekvatnog sistema upravljanja otpadom iz autoservisa, serviseri zaista pokazuju veliko interesovanje za ovom manifestacijom. Ogroman broj servisera vozila iz Srbije koji su posetili sajam Automechanika govori o tome da naši majstori žele da idu u korak sa trendovima i inovacijama u oblasti servisiranja vozila – kaže Predrag Gordić iz Udruženja autoservisi Srbije.

Osim uvida u novitete na tržištu, sajam Automechanika je bio odlična prilika da se susretnemo sa partnerima UAS-a, ali i da predstavimo naš rad kompanijama i srodnim evropskim i svetskim organizacijama.

Na sajmu smo se, sada već tradicionalno, sastali sa predstavnicima nemačkog Udruženja autokuća i radionica (ZDK). Uvek je korisno čuti njihova iskustva i savete za unapređenje rada našeg Udruženja. Sastali smo se i sa Thomasom Aukammom, predsednikom asocijacije AIRC koja udružuje nacionalna strukovna Udruženja. Iako postoje velike razlike kada je reč o stanju branše u razvijenim zemljama i kod nas, izuzetno je korisno čuti u kom smeru se kreće struka. Problem nedostatka kvalifikovane radne snage u branši veliki je problem svuda, pa smo dosta vremena proveli u razgovorima o pristupanju ovom problemu i perspektivama.

Sajam je bio prilika da posetimo štandove partenra Udruženja, ali i da predstavimo Udruženje brojnim izlagačima iz celog sveta. Bilo je zaista lepo videti sve ljude iz industrije na jednom mestu. Što se nas tiče, manifestacija je opravdala svoju reputaciju, i s nestrpljenjem očekujemo sledeću – kaže Aleksandra Đurišić iz Udruženja autoservisi Srbije.