loader image

MAJKON ZAPAD: Posle letnje pauze, novo savetovanje za servisere vozila na Zlatiboru

Serviseri vozila zapadne Srbije okupiće se po drugi put na skupu MajKon ZAPAD 28. septembra 2024. godine na Zlatiboru. Skup je namenjen profesionalcima u oblasti servisiranja vozila, a dobrodošli su svi serviseri sa registrovanim radionicama. Skup će se održati u Inovacionom biznis centru na Zlatiboru, Miladina Pećinara broj 2. Prijave su obavezne.

PRIJAVITE SE

Skup će otvoriti Aleksandra Đurišić prezentacijom o upravljanju opasnim otpadom.

Tema upravljanja opasnim otpadom muči sve servisere vozila. Mnogo servisera i danas ne zna kakve su im zakonske obaveze, ali to je samo vrh ledenog brega. Za većinu opasnog otpada iz autoservisa ne postoje ovlašćeni operateri za zbrinjavanje, a oni operateri koji imaju potrebne dozvole enormno naplaćuju odvoženje i zbrinjavanje otpada. Antifriz, filtere ulja, filtere goriva, zauljene krpe, serviseri nemaju kome da predaju. Bez obzira na ove okolnosti, kaznena politika prema autoservisima je izuzetno stroga. Mnogi su bili suočeni ne samo sa inspekcijama, već i sa takozvanom ekološkom policijom, a krivične prijave su sve češće. Udruženje zbog toga po ovom pitanju pokušava da deluje u tri pravca. Prvi je edukacija ne samo članova, već svih servisera, o njihovim zakonskim obavezama. Drugi je pomoć oko izrade dokumentacije i organizovano ispitivanje i zbrinjavanje otpada za koji postoji mogućnost zbrinjavanja, kako bismo makar smanjili troškove. Treći pravac je pokušaj da aktuelizujemo problem zbrinjavanja opasnog otpada u Srbiji i zajedno sa institucijama države utičemo na rešavanje problema koje smo pobrojali – izjavila je Đurišić iz Udruženja autoservisi Srbije povodom skupa.

Agenda

Kao što su serviseri vozila navikli, u nastavku programa očekuju ih brojne tehničke prezentacije iz različitih oblasti.

Branko Kovač iz kompanije Regos predstaviće novu servisnu knjižicu u softveru AutoTek.

Elektronska servisna knjižica ne samo da olakšava posao serviserima, već je sve više cene i sami vozači. Naš tim konstantno radi na unapređivanju softvera AutoTek kako bismo maksimalno olakšali upravljanje autoservisom, a ovoga puta predstavićemo novu servisnu knjižicu. Naravno, bićemo tu za sva pitanja, ali i predloge kako da se naš program dodatno poboljša – ističe Kovač.

Kompanija Corteco po prvi put učestvuje na događaju MajKon, a tehnički trener kompanije Aleksandar Tontić govoriće o zaptivkama vratila i radilice.

Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo se pridružili krugu prijatelja UAS-a. Jedni bez drugih ne možemo, a ovi skupovi su prilika da dodatno osvetlimo neke teme i razgovaramo o situacijama sa kojima se serviseri susreću u svojim radionicama. U takvim razgovorima i serviseri, a i mi predstavnici proizvođača rezervnih delova, možemo puno da naučimo, a sve u cilju zadovoljnog krajnjeg korisnika. Ovom prilikom tema razgovora biće karakteristični otkazi na zaptivkama vratila i radilice. Radujemo se ovom skupu – poručio je Tontić iz kompanije Corteco.

Vladimir Kapor iz kompanije OBD2 govoriće o značaju i koristi redovne i svakodnevne upotrebe autodijagnostike u savremenom autoservisu.

Na osnovu prebogatog iskustva u radu sa autoserviserima, ali i iskustva stečenog u servisu ADAS S.E.T. by OBD2, predstavićemo ovu temu na jedan inspirativan način, sa željom da ukažemo na značaj koji autodijagnostika može da ima u jednom autoservisu, pored uobičajeno ustaljenog mišljenja da je to „samo alat za čitanje grešaka na automobilu“ –  najavio je Kapor.

Na skupu MajKon ZAPAD serviserima će se po prvi put predstaviti i kompanija Unior Teos.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo Udruženju autoservisi Srbije na ukazanom poverenju i prilici da se kao firma predstavimo na skupu MajKon 2024 ZAPAD. Pored uvodne prezentacije o našoj firmi prisutnima ćemo predstaviti deo asortimana proizvođača UNIOR – PNEUMATSKI ALAT kao i deo proizvodnog programa firme TELWIN koji je u vezi sa popravkom limarije na automobilima. Prezentaciju kompanije će voditi menadžer prodaje Mirko Mitrović. Nadamo se da ćete uz našu prezentaciju provesti kvalitetno vreme – poručili su iz kompanije uoči skupa.

Predrag Stojanović iz kompanije Turbo Ideal govoriće o uslugama remonta elektronskih aktuatora.

Ključ uspešne saradnje je u konstantnoj edukaciji i kvalitetnoj komunikaciji. Što više govorimo o uzrocima kvarova na turbokompresorima, ali i o remontovanju i pravilnom postavljanju, zadovoljniji su i naši partnerski servisi, i naša kompanija, a pre svih nas krajnji korisnici naših proizvoda i usluga – rekao je Stojanović.

Vrhunska motorna ulja za duži vek vozila

Razvoj sve sofisticiranijih vozila zahteva i sve komplikovaniji i konstantniji razvoj motornih i drugih ulja. To više ne predstavlja jednostavnu tehnologiju mešanja osnovnih komponenti za pravljenje motornih ulja, već zahteva vrlo visok stepen naučnog znanja i korišćenja novih tehnologija. U tom smislu jako je bitno kontinuirano obrazovanje servisera koji su prva linija u preporuci odabira adekvatnih motornih ulja koja će na najbolji način zaštiti vozilo i produžiti njegov eksploatacioni vek – napominje Zoran Pucijašević iz kompanije Technolub, zastupnika premijum motornih ulja ENEOS.

Dragan Simović iz kompanije Marinković Hofmann na predstojećem skupu govoriće o pitanju dijagnostike putničkih vozila sa SGW (Security Gateway) zaštitom.

Razvoj autoindustrije svakodnevno stavlja pred servisere vozila nove izazove, jedan od njih je i dijagnostika na vozilima sa SGW zaštitom. Želimo da podelimo sa njima iskustva i znanja koja imamo, ali i da čujemo o konkretnim situacijama iz njihovih servisa. Ova savetovanja su jako važna, jer je to jedan od načina da serviseri budu u toku sa promenama i aktuelnostima u branši – kaže Simović.

Poslednju prezentaciju na zlatiborskom skupu održaće Jakov Peković iz ECAP školskog centra.

Konferencija Udruženja autoservisa Srbije je idealna prilika da ECAP trening centar podeli makar mali deo svog višegodišnjeg iskustva iz oblasti dijagnostike problema na sistemima vozila korišćenjem parametara. Prezentacija je zasnovana na primerima iz prakse, a posebna draž ovih događaja je što i sami serviseri dele sa nama svoja iskustva. U saradnji sa partnerima Udruženja pripemili smo nekoliko povezanih predavanja iz oblasti dijagnostike, kako bismo ovu temu sagledali iz što više aspekata – kaže Peković povodom okupljanja na Zlatiboru.

Udruženje autoservisi Srbije poziva sve legalne servisere na Konvenciju. Učešće na događaju je besplatno uz obaveznu registraciju za sve učesnike događaja (link za registraciju je na početku teksta).